Centar Stimulus je osnovan sa ciljem da pruži stručnu i adekvatnu pomoć i podršku deci i odraslima, kao i odgovore na sva pitanja u vezi sa razvojem deteta, trudnoćom, porođajem, negom novorođenčeta, pravilnom ishranom i još mnogo toga, a sve to kroz brojne usluge prilagođene individualnim potrebama svake osobe.

I putovanje od hiljadu milja
počinje prvim korakom.
(Lao Ce)

Ukažite nam poverenje i dođite da taj prvi korak napravimo zajedno. Bilo da planirate porodicu i želite da se edukujete i na pravi način pripremite za novo životno razdoblje; želite da naučite kako da na pravi način pratite i stimulišete rast i razvoj vašeg deteta; u potrazi ste za individualnim defektološkim tretmanima za Vaše dete; osećate potrebu za relaksacijom ili smatrate da neki član vaše porodice ima tu potrebu; potreban Vam je savet stručnog lica u borbi sa svakodnevnim životnim izazovima ili izazovima koje pred Vas postavlja vaspitanje deteta; želite da izmenite ili korigujete režim ishrane; ili imate bilo kakvih drugih pitanja i potreba za podrškom kada se radi o fizičkom i psihološkom zdravlju i razvoju stručni tim centra Stimulus Vam stoji na raspolaganju.

Zašto baš stimulus?

Stimulus, odnosno draž je svaka promena u energiji (fizička ili hemijska) koja deluje na naša čula i organizam i izaziva njihovu reakciju. Putem draži koje dospevaju u organizam preko svih naših čula dete uči, spoznaje sebe i svoju okolinu, stiče nova iskustva i znanja i na taj način se razvija. Shodno tome možemo reći da su stimulusi esencijalni u razvojnom periodu, ali i kasnije tokom života.

Stimulusi mogu biti različiti po svom kvalitetu i intenzitetu ali se i ljudi, koji primaju i obrađuju te draži, međusobno razlikuju. Zbog toga je od velikog značaja prepoznati i primeniti one vidove podsticanja (stimulacije) koja odgovara određenoj osobi u datom trenutku.*
Primer: Dete čuje zvuk zvečke (stimulus), okreće glavu prema izvoru zvuka (akcija), poseže rukom za zvečkom i hvata je, sa svakim pokretom ruke zvečka se čuje (novo iskustvo), vremenom uviđa da pokretima ruke može da utiče na zvuk zvečke (novo znanje), svaki naredni, novi, pokret i zvuk prdstavljaju novi stimulus

Razvoj kao imperativ

Razvoj sam po sebi je veoma složen proces koji se sastoji iz više komponenti, a te komponente su međusobno povezane. Neizmerno je važno posvetiti pažnju svakoj od njih jer samo na taj način, kada su one u balansu, možemo očekivati da će razvoj biti skladan i u okviru očekivanih tokova.

Iz tog razloga, rad razvojno edukativnog centra Stimulus je koncipiran tako da pruža usluge koje su adekvatne i pokrivaju sve komponente razvoja u svim njihovim fazama počevši već u prvim danima nakon rođenja deteta, a u nekim slučajevima još i intrauterino.