Kada se dete rodi ono nije motorički zrelo, koštano-zglobni sistem i mišići se menjaju po svom kvalitetu, adaptiraju i pripremaju za funkciju. Jako je bitno stimulisati bebu vežbama koje su za taj uzrast adekvatne i koje aktiviraju one grupe mišića koje se u tom periodu razvijaju.

Za razvoj dece najbolja je igra, oni joj pristupaju sa oduševljenjem a odrasli mogu da se koriste pravilima igara kako bi ih usmerili u pravcu stimulacije razvoja. Opšte fizičko zdravlje kako za odrasle tako i za decu zavisi od fizičke aktivnosti, zato je jako bitno ne ograničavati i sputavati decu već ih usmeravati i stimulisati.

Razvoj motorike je od velike važnosti i za sve ostale sfere razvoja, jer dete ispituje svoju okolinu krećući se kroz nju, pokušajima i pogreškama uči i stiče iskustvo koje mu pomaže u formiranju ličnosti i socio-emocionalnom razvoju.

U razvojno edukativnom centru „Stimulus“ dobićete informacije kako teku stadijumi razvoja, koje su vežbe adekvatne i neophodne u odnosu na period razvoja, kako da vršite prevenciju ili korekciju nekih motoričkih deformiteta.

Opšte je poznato da bez kiseonika i disanja nema života. U današnje vreme, osim problema zagađenosti sredine, kod velikog broja ljudi i dece javlja se tendencija površnog, plitkog disanja koje neizostavno utiče na opšte zdravstveno stanje, a kada su deca u pitanju i na razvoj uopšte.Poremećaji disanja mogu kompromitovati procese oksigenacije, ali i uticati na emocionalno stanje i reakcije pojedinca.

 Kiseonik koji se unosi hrani mozak ali kod površnog, odnosno plitkog disanja to je nedovoljna količina pa su deca stalno neraspoložena i posapana. Roditelji uglavnom ušuškaju dete u dosta toploj prostoriji bez vazduha pa je zbog nedostatka kiseonika jako teško razbuditi mališana. A sa druge strane primena određenih tehnika disanja pomaže da se dete umiri kada je uznemireno.

Tim „Stimulus” centra se koristi ovom metodom u toku tretmana, ali je isto tako na raspolaganju roditeljima da ih obuči kako da sami primene isti pristup kada je to potrebno.