Svako dete ima parvo i želju za komunikacijom i interakcijom sa svojom okolinom. Treba naglasiti da dete komunicira pomoću većeg broja kanala. Bazalna stimulacija se koristi tim kanalima komunikacije i dovodi do nadomeštanja propustenih iskusta, osnovnom stimulacijom dovodi organizam u balas. Stimulacija može biti : somatska, vestibularna, vibraciona, oralna, vizuelna, auditivna, taktilna, olfaktorna.

Ukoliko dete ima određenje teškoće u razvoju ili kašnjenje, njegov organizam nije prošao kroz sva senzornamotorna iskustva na adekvatan način.

Npr. Dete koje je emocionalno nezrelo ume biti povučeno u sebe , razlozi mogu biti raznobrojni ali adekvatan pristup i stimulacija mogu probuditi određenu dozu zainteresovanosti, želju i volju za određenim aktivnostima. Kroz te aktivnosti, daljom stimulacijom deca se mogu rešiti nesigurnosti i uplašenosti, što dalje izaziva pozitivne emocionalne težnje, i podstiče njihove snage i sposobnosti.

U “Stimulus” centru se radi na pospešenju razvoja deteta kombinacijom svih navedenih oblasti bazalne stimulacije, jer je to kompleksan proces kojim se obuhvataju sve sfere razvoja i utiče na njih istovremeno, ujedno vodeći računa o željama i potrebama deteta.