Jedan od najjačih načina stimulacije jeste stimulacija putem čula mirisa. Čulo  mirisa je jako bitno, ono nas kako kažu može vratiti u detinjstvo i srećne momente. Aromaterapija se koristi različitim mirisima eteričnih ulja, i na jedan prirodan način stimuliše i pokreće. Veliki značaj ovog pristupa ogleda se u tome da se ta eterična ulja prave i dobijaju prirodno: iz lišća, cveta, korena, semena, a ponekad i iz cele biljke destilacijom, ekstrakcijom ili ceđenjem.. Čista biljna ulja bez hemijskih dodataka veoma brzo prodiru u krvotok i dalje se prenose po čitavom organizmu.

Aromaterapija predstavlja prirodan metod kojim se teškoće uklanjaju, umanjuju i funkcionisanje organizma se dovodi u balans. Eterična ulja se koriste tokom kupki, masaža, inhalacija, pa se i njihova mešavina koristi u zavisnosti od potreba i cilja terapije.

Na primer: Lavanda je dobra za opuštanje, par kapi u vodi pomažu da se redukuje povišen mišićni tonus.

Aromaterapijom delujemo na: pažnju, koncetraciju, opšte zdravlje (jer su neka ulja dobri zaštitinici organizma od bakterija i virusa), jačanje imunog sistema, redukciju stresa i umora, probleme sa varenjem, tonus mišića i na mnoge druge tegobe.

U razvojno edukativnom centru “Stimulus”, aromaterapija se primenjuje kao komplementarni segment prilikom sprovođenja bilo kog drugog vida tretmana ili terapije. Isto tako se roditelji upućuju na korišćenje u kućnim uslovima i svakodnevnom životu, a za to dobijaju adekvatne i blagovremene instrukcije i obrazloženja.